Ohlasy a střípky na jedenácté setkání

Dsc_7231 Po lednové valné hromadě jsme původně očekávali, že se setkání Přátel přírody v severočeském kraji uskuteční až příští rok. Nicméně jsme se nezalekli, a společně s jabloneckou skupinou jsme se rozhodli vzít věci do vlastních rukou. Spojili jsme síly, dali hlavy dohromady a pustili se do organizace dalšího ročníku setkání. Vytáhla jsem ze šuplíku všechny možné i nemožné kontakty a snažili jsme se udělat maximum, aby si i letošní ročník všichni užili. Bylo mi potěšením ukázat přátelům místa, která dobře znám a kam sama ráda chodím. Za organizátory Dana Jiskrová

Dsc_7169 Jedenácté setkání Přátel přírody je minulostí. Nerodilo se jednoduše, původně se mělo konat na Vysočině, ale záměr nevyšel, a tak bylo potřeba rychle jednat. Nechtěli jsme přerušit tradici, kterou založil náš bývalý olomoucký předseda Hynek Pečínka, to by řadu z nás mrzelo. Aby se všechno zvládlo, spojily se dvě skupiny PP (jablonecká a liberecká), rozdělily si práci a setkání se uskutečnilo opět v severních Čechách. Základní myšlenka byla nabídnout účastníkům vždy den dvě turistické trasy denně, aby si každý vybral, co ho láká. Využili jsme i toho, že se v Novém Boru konalo mezinárodní sklářské sympozium, vyjímečná akce místního tradičního průmyslového odvětví s uměleckým přesahem. Se skleněnými korálky si pak po večerech účastnice setkání mohly vyzkoušet vlastní kreativitu. Jinak večer zaplňovala přátelská posezení, výměna zkušeností, vzpomínání na akce PP s obrazovým doprovodem, hudba dvou kytar téměř profesionálních kamarádů a dokonce i country tanečky. Setkání se zúčastnilo 38 členů ze skupin Přátel přírody a Naturfreunde z Prahy, Liberce, Jablonce nad Nisou a Loebau i řada individuálních členů. Dva liberečtí přátelé, skoro domácí, se k nám připojili vždy po ránu. Počasí letos nebylo příliš příznivé, zima a vlhko, ale nezmokli jsme a navíc turisté naší kategorie se hned tak něčeho nezaleknou. Celkové hodnocení, podle ohlasů účastníků, vychází tedy pozitivně. Tak zase za rok! To už ale snad opravdu navštívíme zase jiný kraj. Vyzýváme naše přátele, aby s odhodlali přijít včas s objevným návrhem! Rádi přijedeme! Za organizátory Sylva Staňková

 Dsc_7224Klíč není nejvyšší v Lužických horách ale určitě se nedá přehlédnout při cestě z Liberce do Nového Boru. A pod ním se odehrálo další setkání Přátel přírody České republiky. O Lužické hory se dělíme se sousedním Německem a tak kromě nás z Čech a Moravy se k nám přidali i dva němečtí Naturfreunde z nedalekého Loebau. Ti už s námi jezdí tak často, že je skoro pokládáme za své. Takže nepřeháním, že šlo o mezinárodní setkání. První večer propuklo přátelské povídání zase po roce, hlavně o tom, jak jsme prožili uplynulý rok a k lepšímu vzpomínání se promítaly i snímky z tradičních Jarních pochodů v Jablonci a další. Druhý den jsme přejeli do nedalekých Kundratic a prohlédli si sklářský ateliér Pačinek a vzkříšený kostel sv.Michaela zaplněný sklářskými díly, ale i objeveným oknem nad oltářem s Božím okem a rovněž při rekonstrukci objeveným skleněným oltářem. Pěšky jsme přešli přes Kunratické Švýcarsko do Cvikova. Na rozdíl od dřívější doby, kdy ve městě nebylo možno v neděli najít hospodu, tentokráte jsme šli najisto do Pivovaru Cvikov. Po prohlídce vzkříšeného pivovaru jsme skončili v pivovarské restauraci a ta neměla chybu. Je hned na začátku Cvikova ve směru od Liberce a stojí za návštěvu. V sobotu jsme jeli krátce vlakem - z místního nádraží celých sedm minut - do Nového Boru na mezinárodní sklářské sympozium. Nový Bor díky oběma sklářským školám je podle mne v čele našeho sklářství a úspěšně se snaží navázat na jeho věhlas. Byly otevřené a přístupné i s výkladem všechny novoborské sklářské dílny a podniky. Jeden z nejznámějších je Lasvit, kde si skláři nechali postavit budovu, kterou zdobí skleněná fasáda. Večer byl hudební s country písničkami a skončil dokonce společnou taneční kreací. Jakousi třešničkou na dortu nám přispěl jeden z hudebníků, který nám přiblížil zimní táboření pod Klíčem. No a v neděli si ti z nás, kteří nebyli zatím kvůli počasí na hoře Klíč, vystoupili na vrchol. Cesta sice nebyla dlouhá, ale pro výrazné převýšení náročná a odměnil nás kruhový výhled z vrcholu. Ještě během dopoledne jsme se rozloučili a každý nastoupil cestu domů. My to do Jablonce nemáme daleko, tak jsme se ještě zastavili v nedaleké Kytlici na hřbitově, kde je rodinný hrob místního chalupáře a herce Miroslava Horníčka. No a na úplný závěr cesty se nás několik Jablonečáků zúčastnilo prohlídky Basiliky Minor sv. Vavřince s náhrobkem sv. Zdislavy a částí dominikánského kláštera v Jablonném v Podještědí. Na jeden prodloužený víkend zážitků až dost. Počasí sice příliš nepřálo, ale nezmokli jsme a slunce v přírodě nahradilo slunce v duši, které přinesla četná vzájemná setkání a rozhovory s Přáteli. Zavzpomínal Vlastík Staněk

Něco málo ze setkání


 
 
 
 
 

uživatelský obsah - vždy jako první článek - NEMAZAT!!!

 ----socialní ikony----

.

.

.

Friends of Nature Czechia

Naturfreunde Tschechien

int(10)

Aktuality

  • Liberečtí Přátelé přírody: Severočeský zájezd za historií na sever Moravy a do Slezska

    3.7.2023

    357728535_660697262765386_3286878738589119891_n Členové liberecké skupiny našeho spolku se na týden v termínu 19. - 24. června přesunuli z domova na severu Čech na sever Moravy a do českého Slezska se zajížďkou do spřáteleného Polska.

    Zajímala je průmyslová i jiná historie, dobré jídlo i dobré pití a pohostinnost místních. Všeho z toho se jim dostalo vrchovatě. Napoví výběr fotek z jejich zájezdu. Během svého výjezdu se podívali do Ostravy - na Slezkoostravský hrad, Důl Michal a Dolní oblast ve Vítkovicích, vyjeli do Polska - solný důl Vělička a Krakov, pobyli v Karviné a na závěr navštívili zámek v Hradci nad Moravicí.

  • Padesát jabloneckých Přátel přírody zavítalo v červnu do francouzské Provence

    27.6.2023

    20230617_093636 Do Francie se chtěli Přátelé přírody Jablonec nad Nisou podívat už před covidem, ale kvůli němu se to nepodařilo. Letos to napravili a vyjeli v termínu 9. - 18. června 2023 autobusem do Provence. Zprávu sepsala Drahomíra Jotovová, která zájezd vedla:

    Bydleli jsme u moře v mobilhomech v kempu Iles d‘Ore u městečka Giens. Přijeli jsme odpoledne a ještě stihli prohlédnout městečko Giens, které se nám velmi líbilo a vykoupat se v moři, které jsme měli jen pár desítek metrů od kempu. Výhodné bylo také postavení kempu z hlediska dopravy - linka autobusu č. 67 vedla do Giens, Hyeres a do přístavu Tour Fondue.

    Další den byla neděle a v blízkém městě Hyers byl bleší trh. Někteří ho navštívili a nějaké drobnosti si koupili. Ostatní si prohlédli město a hrad nad ním. Počasí bylo teplé, využili jsme ho ke koupání a opalování.

    V pondělí bylo v plánu město Cassis nedaleko Marseille a tzv. kalanky (calanques) - zálivy se stěnami vysokými až 300 m. Více...

  • V Čechách i na Moravě jsme oslavili Den pro přírodu, svátek členů a příznivců našeho spolku

    6.6.2023

    Čeští Přátelé přírody každoročně v sobotu nejbližší datu 5. června, na které připadá Světový den životního prostředí, slaví svůj svátek - Den pro přírodu. V jeho rámci skupiny spolku i jednotliví členové a příznivci vyrážejí do přírody a dělají tam to, co mají rádi. V roce 2023, v sobotu 3. června, uspořádali své akce u příležitosti svátku našeho spolku Přátelé přírody z Jablonce nad Nisou, z Prahy a z Olomouce. Přinášíme několik fotek a také články s popisem hezkých chvilek, díky kterým budou na letošní Den pro přírodu vzpomínat.

    Děkujeme všem našim členům, kteří u příležitosti svátku jejich spolku vyrazili o první červnové sobotě do přírody a reprezentovali tam české Přátele přírody! A ti ostatní budou mít příležitost připojit se k celostátnímu svátku zase za rok - ale už v září oslavíme Celosvětové dny Přátel přírody jako svátek všech členů stejnojmenného mezinárodního hnutí, k němuž se hlásíme. 

    Fotky a články o tom, jak letos proběhl Den pro přírodu na několika místech Česka, najdete tady.

« Novější | Starší »